
După USR-ista Anca Dragu, cea care conduce Bănca Naționale a Rep. Moldova, a venit rândul unei alte susținătoare a agendei lui Soros să preia conducerea unei instituții din Rep. Moldova.
Ramona Victoria Strugariu, politician din România, deputat în precedenta legislatură a Parlamentului European, a obținut funcția de director al Institutului Național al Justiției de la Chișinău. Decizia a fost luată vineri, 14 februarie, în urma probei de interviu organizate de Consiliul INJ.
La această ultimă etapă a concursului au fost admise Ramona Victoria Strugariu și avocatul Natalia Balaban, fost specialist în cadrul Direcției Juridice a Consiliului Concurenței. Ultima pretendentă a decis însă să se retragă. Prin votul majorității, Consiliul a decis ca Strugariu să preia conducerea instituției.
Recepționarea dosarelor în cadrul concursului s-a încheiat în luna decembrie, fiind înregistrați trei candidați. Pe lângă Ramona Strugariu și Natalia Balaban, în cursă a mai fost și fostul secretar general de stat al Ministerului Justiției și fost avocat parlamentar, Anatolie Munteanu.
Noul director al INJ, Ramona Victoria Strugariu, în vârstă de 45 de ani, a fost aleasă deputat în Parlamentul European, în 2019, pe listele USR/PLUS. Ulterior, a reprezentat Partidul REPER al fostului premier român Dacian Cioloș, acum fiind copreședinte al acestei formațiuni. Înainte de a fi aleasă europarlamentar, Ramona Victoria Strugariu a fost asistentă parlamentară și șefă de cabinet la Parlamentul European.
Numirea Ramonei Strugariu în fruntea Institutului Național al Justiției din Chișinău confirmă continuarea influenței lui Soros în instituțiile-cheie ale Republicii Moldova, reforma din justiție în Rep. Moldoca mai având mult de parcurs până să devină cu adevărat performantă.
Totuși, valul conservator care ia amploare în SUA și în Europa ar putea ajunge curând și în Republica Moldova. Pe măsură ce popoarele se trezesc la realitate și resping impunerile ideologice străine, și Rep. Moldova va trebui să își regândească direcția. Curățenia în justiție va trebui făcută în spiritul valorilor reale, tradiționale, pentru a construi un sistem care să servească națiunea, nu interesele unor grupuri restrânse cu agende străine.