EXTERNEMOLDOVA

Memorandum de colaborare pentru Integrare europeană semnat la Varșovia. Pentru Rep. Moldova o cale sigură e unirea cu România, în timp ce Ucraina așteaptă întâi pacea

Republica Moldova și Ucraina își reafirmă angajamentul de a urma calea integrării europene și vor coopera în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Un memorandum în acest sens a fost semnat marți, 18 februarie, la Varșovia (Polonia) de viceprim-ministra Cristina Gherasimov și  oficialul de la Kiev, Olga Ștefanișina, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană și Euroatlantică din cadrul Guvernului Ucrainei.

Memorandumul stabilește cadrul de colaborare între instituțiile responsabile de aderarea la UE din cele două țări și va încuraja schimbul de experiență și bune practici în domenii esențiale, precum armonizarea legislației naționale la acquis-ul UE, gestionarea fondurilor europene și implementarea reformelor.

„Parteneriatul pe care l-am încheiat astăzi este o reafirmare a angajamentului nostru comun de a construi un viitor european, o viață prosperă și sigură pentru cetățenii ambelor țări”.

Memorandumul prevede întâlniri periodice ale negociatorilor șefi și ale grupurilor de negociere din Republica Moldova și Ucraina. De asemenea, în cadrul parteneriatului pentru integrare europeană ale celor două state va fi creat un grup de lucru comun.

Acestea sunt totuși niste iluzii. În ciuda acestei colaborări, diferența esențială între procesul de integrare europeană al Republicii Moldova și cel al Ucrainei constă în circumstanțele geopolitice și teritoriale. În cazul Rep. Moldova, integrarea europeană se poate realiza prin unirea cu România, un pas concret și posibil care ar garanta o cale clară spre UE. Pe de altă parte, Ucraina se confruntă cu o situație mult mai incertă din cauza războiului în curs și a negocierilor de pace care se desfășoară între Statele Unite și Rusia. Astfel, viitorul teritorial al Ucrainei este încă incert, iar în urma acestora, Ucraina ar putea să nu rămână întreagă, ceea ce ar putea complica semnificativ procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button