MOLDOVARĂZBOI

Neutralitatea Rep. Moldova, poveste de adormit copiii, iluzie vândută de regimul Maia Sandu basarabenilor. Soluția: ReUnirea cu România – o spun și analiștii

Analistii politici explică Maiei Sandu că starea de neutralitate nu asigură siguranța Republicii Moldova. Experții avertizează că statutul de neutralitate prevăzut în Constituție nu protejează cel de al doilea stat românesc de amenințările externe, iar securitatea națională necesită soluții concrete și parteneriate solide.

Dronele rusești care au explodat recent pe teritoriul Republicii Moldova scot la iveală vulnerabilitatea sistemului de apărare al Rep. Moldova. Experții în securitate avertizează că situația necesită măsuri urgente, iar statutul de neutralitate prevăzut în Constituție nu protejează cel de al doilea stat românesc de amenințările aeriene.

Republica Moldova se află într-o poziție vulnerabilă din cauza lipsei unui sistem eficient de apărare antiaeriană. Relocarea unităților militare din zonele urbane și solicitarea unui sprijin mai consistent din partea Uniunii Europene, sunt câteva dintre măsurile necesare pentru consolidarea apărării, a menționat expertul în politici publice și securitate de la Watchdog, Andrei Curăraru.

„Noi nu avem o capacitate de apărare reală, special în acest sub aspect antiaerian. Este notabilă și absența totală din spațiul public a administrației Găgăuziei. Un lider legitim nu se ascunde de propriul popor când acesta este atacat. Discuțiile sterile despre neutralitate lansate de anumiți politicieni se lovesc de realitatea dură, că dronelor nu le pasă de frontiere și nu le pasă despre declarațiile de neutralitate, pentru că, oricât politicienii nu le-ar semnala, este nevoie de întărirea capacității de apărare, este nevoie de scoaterea unităților militare din perimetrul urbelor, în special în Chișinău, fapt ce deja a început. Este nevoie de solicitat mai multă asistență pe viitor de la Uniunea Europeană, care rămâne singurul aliat pe care îl avem noi în toată situația respectivă. Situația regională se înrăutățește și trebuie să ținem minte că economia rusească a fost refăcută pe picior de război. Chiar dacă încep negocierile cu Ucraina și Trump pentru pace, asta nu înseamnă că războiul va fi oprit, mai degrabă vor fi identificate numai victimele, printre care e și Republica Moldova”, a spus Andrei Curăraru într-o intervenție pentru Radio Chișinău. 

Analistul Ion Tăbârță a explicat la Radio Chișinău că statutul de neutralitate prevăzut în Constituție nu ne protejează de amenințările aeriene și din acest motiv este esențial un sistem de radare performant pentru a asigura securitatea națională.

Toate aceste drone, până acum au căzut undeva în câmpii, deal, nu au căzut în locuri populate de oameni, altfel dacă cădeau în locuri aglomerate cine știe ce se putea întâmpla. Armata Națională este în acest proces de a-și construi un sistem de apărare antiaeriană care ar fi capabil să detecteze și în caz de necesitate, să doboare anumite obiecte zburătoare care intră pe teritoriul Republicii Moldova. Însă știm foarte bine că acest proces este unul de lungă durată, este unul anevoios, necesită cheltuieli și necesită personal instruit, pentru ca noi să putem să aducem cel mai performant calculator, dar fără să găsim specialiști care să lucreze la el. Neutralitatea prevăzută pe hârtie nu ne poate apăra în realitate de un obiect zburător care intră fizic în spațiul nostru aerian. În astfel de situații, ne poate apăra doar un sistem de radare capabil să detecteze și să doboare aceste obiecte”, a subliniat Ion Tăbârță.

Încă începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost survolat neautorizat de aparate de zbor rusești, pe teritoriul său fiind depistate în mai multe rânduri fragmente de drone sau de rachete. Săptămâna aceasta patru drone rusești au căzut pe teritoriul Republicii Moldova, în urma atacurilor rusești asupra infrastructurii din sudul Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button